Nacistický zločinec z Košíc je na vrchole zoznamu Centra Simona Wiesenthala

19.04.2012 Celý región

Tel Aviv 19. apríla (TASR) - Centrum Simona Wiesenthala (SWC), ktoré sa okrem iného zaoberá pátraním po nacistických zločincoch, dnes pri príležitosti izraelského Dňa spomienky na holokaust pridalo tri mená na zoznam najhľadanejších kriminálnikov. Informovala o tom agentúra DPA.

Na vrchole zoznamu je Maďar Lázsló Czatáry, ktorý počas druhej svetovej vojny pôsobil ako policajný šéf v Maďarskom okupovaných Košiciach a v roku 1944 zohral dôležitú rolu pri deportáciách 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora Osvienčim, oznámilo SWC.

Na zozname sa ocitol aj Vladimir Katriuk, ktorý sa ako veliteľ čaty ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku podieľal na vraždách veľkého počtu civilistov.

Tretím je Helmut Oberlander zo Zásahovej jednotky SS, ktorá vykonávala masové vraždy na juhu Ukrajiny.

Katriuk aj Oberlander žijú v Kanade, ktorej SWC znížilo hodnotenie za prenasledovanie nacistov na svojom území.

Centrum so sídlom v Los Angeles najlepšie hodnotenie za "veľmi úspešný program vyšetrovania a stíhania" podozrivých zo spáchania nacistických zločinov udelilo USA.

Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Srbsko a Španielsko od SWC dostalo hodnotenie "B" za "pokračujúci program vyšetrovania a stíhania, ktorý viedol k praktickým úspechom".

Holandsko a Poľsko dostali známku "C" za "minimálne úspechy, ktoré mohli byť väčšie". Británia získala hodnotenie "D" za nedostatočné a neúspešné úsilie.
 

Vyberte región